Еко будинок з величезним трав'яним дахом

Будинок із зеленим похилим дахом

Польська компанія Superhelix Pracownia Projektowa нещодавно представила свій новий проект: будинок з величезним зеленим дахом, на якому росте трава. Дах будинку нахилений по всій його північній стороні. Дах настільки великий, що він повністю з одного боку закриває будинок, через що його назвали "Будинок за дахом".

Будинок площею 185 кв.м. розташований в житловому районі за межами польського міста Кракова. Будівля є частиною житлового комплексу, що складається з 10 інших будинків, побудованих відносно близько один до одного. За словами архітекторів, перші етапи проектування комплексу були зосереджені на забезпеченні конфіденційності домовласників. В результаті дизайн будинку був створений з величезним похилим дахом, який виконує кілька функцій: служить каркасом будівлі і забезпечує максимальну конфіденційність.

Спочатку планувалося побудувати будинок з традиційним плоским зеленим дахом, але це суперечило місцевим будівельним нормам. Тому дах будинку нахилений на 45 градусів з північного боку. На даху ростуть рослини, які називаються сукуленти.

На вершині даху розташована серія великих світлових люків, для природного освітлення приміщень будинку. На південній стороні будинку встановлено кілька сонячних батарей, які забезпечують електроенергією весь будинок. Фасад будинку оброблений світлим західним червоним кедром.

За словами архітекторів, зелений дах не вимагає особливого догляду. В цьому регіоні не буває тривалих посушливих періодів, крім того самі рослини сукуленти не вимагають ретельного догляду.

Сільська дерев'яна естетика є основою для всього інтер'єру цього двоповерхового будинку. На першому поверсі знаходяться кухня і вітальня, а також ванна кімната і підсобне приміщення (гардероб або комора). Основна спальня і ванна кімната знаходяться на верхньому поверсі, на якому також розміщено дві додаткові спальні і велика дитяча ігрова кімната. На нижньому поверсі великі розсувні скляні двері виходять на терасу під відкритим небом з барбекю і їдальнею.

Джерело: inhabitat.com

Фото:  Bartłomiej Drabik